Een middag workshoppen voor WaridiHome   

 De Stentor 23 april 2012

door Ton van Ingen Schenau ZUTPHEN – Meer dan vijftig work­shoppers voor WaridiHome, het Keniaproject van de Zutphense Roosmarijn Wasseveld ( 31), waren zaterdagmiddag actief in het Bau­dartius College. Het startschot wordt gegeven in het studiehuis. De dames van Mona Lisa zorgen daar voor een passende entree met het swingende Ammajuni. Met een aantal liedjes uit verschil­lende landen zingen de dames de Afrikaanse sfeer er verder in. Daar­na zwermen de ‘workshoppers voor het goede doel’ uit naar hun plaats van actie. Mindfulness, zang, pilates en vooral Afrikaanse sieraden maken blijken favoriet.

Wasseveld loopt wat nerveus rond. „ Ik ben best zenuwachtig. Twee maanden ben ik er intensief mee bezig geweest en vooral de laatste twee weken waren nogal heftig.”

Ze nam ontslag op haar werk bij Bureau Jeugdzorg en vertrekt in oktober voor een half jaar naar Kenia. Daar gaat ze een vernieuwend project opzetten waarbij ze gezinnen ondersteunt die zich over een weeskind ontfermen.

In de tekenzaal is de prilste jeugd bezig een olifant te vereeuwigen. Iwan (8) heeft de lijst al klaar. „Welke kleur heeft een olifant?”, vraagt ‘ juf’ Leonie. „ Grijs, en goud moet ik hebben voor de grond”, roept de toekomstige Rembrandt. Jasper ( 4) maakt er een abstracte versie in bruin en grijstinten van. „Een echte schutkleur”, roept een bewonderend toekijkende kunst­kenner.

In lokaal 2 is het sieraden maken in volle gang. Tien creatievelingen knippen, rijgen en knopen van al­les en nog wat aan elkaar onder lei­ding van Marry Potjes. „We heb­ben hier kleurige stofjes uit Mali, Kameroen en ander Afrikaanse landen. Met steentjes en kralen rij­gen we die aan een reep fietsband. Er wordt daar veel gerecycled.”

Margit van Dorp is er in ieder ge­val in geslaagd een complete hals­ketting te creëren. Enkele lokalen verderop klinkt weer het bekende Ammajuni. Dat is de verdienste van dirigent Merel Harkink, die vier dames in korte tijd in de Afri­kaanse zangkunst heeft ingewijd. In de pauze kunnen Afrikaanse hapjes worden geproefd, die de leerlingen van het Praktijkonder­wijs Zutphen hebben bereid. Een rondlopende fotograaf stopt een sterk gepeperd vegetarisch hapje in zijn mond. „ Oh, snel even wat drinken”, roept hij, terwijl hij ker­mend naar de bar strompelt.

Vier dames gaan, geestdriftig bege­leid door Maybritt van Uem, op de pilates-tour. In de hal laat Wasseveld glimlachend de badge zien die ze heeft opgespeld. ‘ Vandaag is het mijn lievelingsdag’ staat erop. Gezien het aantal deelnemers, de opbrengst ( tussen de 1.500 en 1.600 euro) en het aantal nieuwe donateurs is dat geen wonder.


 

Foto gemaakt door Ronny te Wechel tijdens de workshop Sieraden maken van oa fietsbanden