Chiromo is een dorpje in het zuidoostelijke kustgebied van Kenia, niet ver van Shimoni in het Msambweni District, Kwale County.
Chiromo is een vissersdorpje. Het was lange tijd geïsoleerd en afgesloten van de rest van de wereld. Ongeveer 5 jaar geleden is men begonnen een weg uit te graven (stenen grond) naar de bewoonde wereld. Het dorp heeft vrijwel geen openbare voorzieningen en er is geen openbaar vervoer. Wel is er een school voor kleuter- en lager onderwijs.

Indruk van Fiona Buruma, die er in november 2012 samen met KidsCare een bezoek bracht.

‘Het dorp ligt in een afgelegen kustgebied en de meeste mannen brengen de dag door vissend op zee in hun zelfgemaakte boot van mangohout. Vanaf de hoofdweg richting de Tanzaniaanse grens moet je nog tweeënhalf uur met de auto de bush bush in. De weg naar Chiromo is zo onvoorstelbaar slecht en de rode aarde zo droog en rotsachtig dat de NASA hier prima haar Mars-explorers zou kunnen testen.

Een van de gebouwen van de basisschool is half ingestort. In de lokalen is geen meubilair en de muur wordt gebruikt als schoolbord. De deur is een gat in de muur. Er is geen materiaal, geen kasten, geen posters, niets. Het lokaal is leger dan leeg, maar anderzijds ook voller dan vol. Er passen 150 leerlingen in een ruimte van circa 10mx10m.’

 

Chiromo Primary School             Onafgemaakt klaslokaal              De leerlingen van de kleuterklas

Momenteel gaan er 150 leerlingen uit Chiromo en een dichtbij gelegen dorp naar de basisschool. Hun leeftijd is van 3 tot 10 jaar, maar sommige kinderen zijn pas later naar school gegaan en kunnen dus iets ouder zijn. Zo’n 50 leerlingen uit Chiromo gaan naar een verder weg gelegen (heel lang lopen) school, omdat de klassen die ze aandoen nog niet aanwezig zijn in Chiromo. De kinderen in Chiromo krijgen les op het niveau van KG1, KG2, KG3 (kleuterschool) en klas 1, 2 en 3. Er zijn vier leerkrachten aanwezig, inclusief de hoofdmeester. Twee van hen worden door de overheid gefinancierd en de andere twee worden betaald door een bijdrage van de ouders. De laatste twee leerkrachten zijn echter geen opgeleide leerkrachten.

Stichting WaridiHome heeft de basisschool van Chiromo gekozen als hulpproject. De bedoeling is de bestaande school eerst op te knappen, zodat er fatsoenlijk onderwijs kan worden geboden.
In 2013 wil de stichting beginnen met het herstellen van de twee bestaande klassen,daarnaast moet er een toiletvoorziening worden gebouwd. Ook zijn er meubilair en lesmaterialen nodig.
In 2014 zou een extra klaslokaal moeten worden gebouwd, zodat ook oudere leerlingen naar school kunnen. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de aanleg van dakgoten en een watertank, zodat regenwater opgevangen kan worden en de school voorzien kan worden van drinkwater. Ook zal er gekeken worden naar de mogelijkheden om de lokale leerkrachten een opleiding of cursus te bieden.

De kosten van uitvoering van deze plannen bedragen € 8.500 in 2013 en  € 9.500 in 2014.
Voor het project was per 1 januari 2013 al € 6.000 beschikbaar en gereserveerd. Het betreft een Subsidie Ontwikkelingssamenwerking van € 5.000 van de gemeente Zutphen die in 2012 voor dit doel werd verstrekt, de opbrengst van het vorig jaar gehouden benefietconcert en een particuliere donatie (samen € 1.000).
Op 24 januari berichtte de Stichting HAND € 2.500 te zullen bijdragen.
De kosten voor 2013 zijn dus gedekt. Voor 2014 is nog € 9.500 nodig.

Om de doelen voor 2014 te behalen is dus nog wat actie noodzakelijk.
De stichting zal opnieuw een aanvraag indienen bij de Gemeente Zutphen voor financiele ondersteuning van dit project. Daarnaast is de stichting bezig met het opzetten van een Scholenproject in Zutphen (hierover later meer).

Maar ook u kunt natuurlijk bijdragen aan dit project door het doen van een eenmalige donatie op rekeningnummer 5400278 ten name van Stichting WaridiHome te Zutphen.