Waar werken we:

De stichting is zoals u heeft gelezen actief in vele dorpen. We nemen u mee naar een aantal dorpen en deelnemende gezinnen.

Jego ligt op de landgrens met Tanzania en heeft net als elk dorp zijn eigen problematiek en neemt sinds 2014 deel aan het HomeCareprogramma Tijdens het eerste bezoek aan Jego vielen een paar dingen op. Een positief punt was verschillende plekken kraantjes waren, schoon drinkwater dus beschikbaar voor iedereen. Maar een punt van zorg, ook voor de uitvoering het beleid, is dat weinig gezinnen beschikken over eigen land. Er zijn een aantal grote landeigenaren die hun land verpachten, dit zorgt voor een onzekere situatie voor veel gezinnen, ze kunnen op elk moment van hun land verstoten worden en dit blijkt ook regelmatig te gebeuren. Investeren in het bouwen van een fatsoenlijk huisje met een toilet kan dus behoorlijk zinloos lijken. Gelukkig proberen de social workers met de gezinnen mee te denken en met hen opzoek te gaan naar oplossingen.

Mwamose is een klein dorpje, mooi gelegen in een een heuvelachtig gebied. Als je niet beter zou weten dan dacht je dat je je in het paradijs bevond.

Mamba is een dorpje in Dzombo, een gemeente in het Msambweni District, en is vanaf 2013 mee gaan doen aan het HomeCareprogramma.

Voor wie doen we het:

Mbebyu

Mbeyu is de moeder van 8 kinderen. De eerste vijf kinderen zijn geboren tijdens haar huwelijk. Elf jaar terug is haar man overleden. Na zijn overleden is Mbeyu geërfd bij haar zwager. Met hem heeft ze nog drie kinderen gekregen, maar deze man neemt niet de verantwoordelijkheid voor zijn kinderen.
Inmiddels zijn er twee kinderen boven de 18, die hun eigen gezin hebben. Daarnaast is de dochter van 16 jaar drie jaar geleden uitgehuwelijkt en de dochter van 14 jaar is weggelopen. De kinderbescherming is hierbij betrokken geweest, maar het meisje is niet te lokaliseren, ze wil niet gevonden worden.
Mbeyu woont nu dus nog met haar jongste 4 kinderen (4 tot 11 jaar).  Het HomeCareprogramma ondersteunt haar in de schoolgang van haar kinderen en de leefomgeving. Mbeyu doet haar best om als alleenstaande moeder het hoofd boven water te houden, ze werkt samen met de social worker aan haar doelen en heeft zo net haar wc afgemaakt.

DSCF1063

Esther

Esther is een 42-jarige oma, die voor twee kleinkinderen zorgt. De ouders van de kinderen zijn beiden overleden door de gevolgen van aids. Esther zorgt dat de kinderen naar school gaan, maar het huis laat te wensen over, we werken nu samen met haar aan het bouwen van een toilet en een buitenkeuken. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat Esther door het houden van geiten en schapen financieel onafhankelijk kan worden.

Juma

Juma is een grootvader, die samen woont met zijn vrouw, zijn moeder, zijn jongste kind en ook nog eens met twee kleinkinderen.  Juma laat met enige schaamte zijn huis zien, iets wat we niet vaak zien. Hij vindt dat hij niet op een goede manier voor zijn gezin kan zorgen. Hij is dan ook erg blij met de hulp die hij nu van KidsCare krijgt. De vrouw van Juma , Maria, laat ons wel met trots haar project zien. Ze zijn in het dorp namelijk met een kippenproject gestart en Maria zorgt momenteel voor alle kippen binnen het project. Maar zorgen heeft Maria ook als ze met veel liefde haar kleinzoon laat zien. Mustafa is zes jaar, maar lijkt veel kleiner en kan daarnaast niet praten. Maria is met hem naar de medische post geweest, maar nu ondersteunt door de social worker gaat Maria contact leggen met APDK, een organisatie die gespecialiseerd is in zorg voor gehandicapte kinderen.  Hopelijk kan Mustafa dan straks ook de juiste zorg en ondersteuning krijgen om zicht te ontwikkelen.

Maria

Maria, 75 jaar, zorgt voor haar 14 jarige kleinzoon, Bwana. De dochter van Maria is lichamelijk gehandicapt en is niet in staat om voor  haar kinderen ( Bwana is de jongste) te zorgen. Inmiddels is deze dochter getrouwd en door haar man meegenomen naar een andere leefomgeving.
Gelukkig leven er nog veel familieleden rondom Maria en Bwana, maar het heeft veel gevraagd van de begeleiders van het gezin om hen in actie te krijgen, bijvoorbeeld bij het bouwen van een wc.  Ook al heeft Maria een behoorlijk leeftijd bereikt, ze werkt nog steeds op haar land en kan een pittige discussie voeren met onze social worker.
Tijdens een training voor onze huishoudens was Maria ook aanwezig om te leren hoe ze effectiever haar stukje land kan gaan gebruiken. Voor de training liet ze me bij zich roepen en toen kreeg ik een flinke zak zoete aardappelen, die ze zelf heeft verbouwd. Wat een super vrouw!

DSC_0145

Mwanasiti

Mwanasiti heeft zes kinderen.  Twee van deze kinderen zijn in de afgelopen twee jaar overleden aan malaria. Mwanasiti lukt het niet om haar kinderen op tijd naar de medische post te brengen, waardoor ze niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Sinds 9 jaar is Mwanasiti weduwe.  De vader van de jongste drie kinderen is bij ons niet bekend.
Het huis van het gezin was in slechte staat op het moment dat wij met dit gezin gingen samenwerken.  De muren hadden grote gaten en alhoewel Mwanasiti een golfplaten dak had, waren er niet genoeg golfplaten om het hele dak te bedekken, dus bij regen werd het gehele huis van binnen nat. Inmiddels is het gezin verhuisd. Mwanasiti heeft een nieuw huis gebouwd, weg van de plek waar zoveel van haar familieleden zijn overleden. Met het houden van geiten proberen we haar te helpen om een eigen inkomen te krijgen.

Lucia

Lucia is de 62 jarige oma van 16 jarige Hamadi. Hamidi is de jongste van een gezin van 5 jongens.
De ouders van Hamadi zijn beiden overleden en de opa is in 2009 overleden. Lucia doet haar best om voor Hamadi te zorgen, maar het gezin heeft moeite om genoeg geld te verdienen om eten te kopen en ook de leefomstandigheden zijn niet goed. De hygiëne laat te wensen over, dus daar wordt veel over gesproken met de social workers.

DSC_0218