Het ontstaan van WaridiHome
In 2010 heeft Roosmarijn Wasseveld, psychologe, een eerste bezoek gebracht aan Kenia. Dit bezoek heeft ervoor gezorgd dat het land nooit meer weg is gegaan uit haar hoofd en hart. In 2011 bezocht Roosmarijn voor de tweede keer Kenia. Dit keer langer, om meer met de cultuur en de bevolking in aanraking te komen. Door middel van vrijwilligerswerk en wonen bij de lokale bevolking is dat haar gelukt. Bij thuiskomst is Roosmarijn een cursus Swahili gaan doen en ook de contacten met vrienden in Kenia bleven. Alles bij elkaar opgeteld werd het voor Roosmarijn steeds duidelijker dat een terugkeer naar Kenia onvermijdelijk werd.
Tijdens haar bezoeken werd Roosmarijn geconfronteerd met grote armoede en gebrek aan onderwijs bij kinderen. Dit heeft er toe bijgedragen dat ze tijdens een volgend bezoek aan Kenia een meer duurzame bijdrage wil leveren aan de bestrijding van deze problemen. In eerste instantie was het idee geboren om een weeshuis op te zetten. Echter een werkbezoek later bleek de vraag vanuit Kenia toch ergens anders te liggen.
Weeskinderen worden namelijk in de meeste gevallen wel opgevangen door familieleden. De families echter leven vaak al in zeer erbarmelijke omstandigheden en hebben vaak niet de mogelijkheden om op een verantwoorde manier voor deze weeskinderen te zorgen. Vandaar dat het idee is ontstaan om deze (netwerk)families te ontlasten. Belangrijk voor een goede toekomst van deze weeskinderen en een groei van het land, zijn goede onderwijsmogelijkheden, dus hier zal ook veel aandacht van de stichting naar uitgaan.
Oorsprong naam WaridiHome
Roosmarijn werd in Kenia ook wel Waridi genoemd, wat ‘roos’ betekent.
Daarnaast is Roosmarijn gek op de kleur rose en tijdens haar cursus Swahili leerde ze ook nog eens dat Waridi niet alleen ‘roos’ betekent maar ook de kleur rose.
WaridiHome betekent dus eigenlijk het huis van Roos of wel het rose huis.
Vanuit de Stichting staat het vooral voor het belang van het hebben van een (t)huis. En kinderen voelen zich natuurlijk het meeste thuis in een familiaire situatie, zoals bij de (netwerk)gezinnen.